Stress har blivit vår tids bekymmer nr 1. Det konstanta trycket associerat med att leva i en snabb värld har skapat en miljö där i stort sett alla lider av för mycket stress.

Stress är den term som beskriver de belastningar som vår kropp upplever som en reaktion på var dags press och ”tension”. Förändring, sjukdom, skador, karriär och livsstilsförändringar är vanliga orsaker till stress, fast det är den press vi känner för inför vardagens små besvärligheter– som rusningstrafik, att stå och köa, för mycket email och meddelanden som kräver vår uppmärksamhet osv- som gör mest skada.

Stress är vår kropps och vårt sinnes reaktion på påfrestningar som stör vår normala balans. Det händer när vår uppfattning om en situation inte möter vår förväntning och vi är oförmögna att kontrollera vår reaktion. Stress visar sig som ett motstånd, ett slags tryck, belastning eller frustration som kastar oss ur vår fysiska och psykologiska balans. Om vår balans störs under lång tid kan det allvarligt påverka vår prestation och hälsa.

Stress är ofta missförstått. Vi letar för det mesta efter yttre orsaker till vår stress medan det faktiskt är våra inre känslomässiga reaktioner till situationer och händelser som är orsaken.

Negativa känslor som ilska, irritation, oro och ångest är typiska känslor vi känner när vi är stressade och de leder till ökad oordning i hjärtats rytm och i autonoma nervsystemet. Som motsats leder positiva känslor som glädje, tacksamhet, omtanke och godhet till ordning i hjärtats rytm och det autonoma nervsystemet. Även andra kroppsliga system synkar sig mot denna rytm och skapar det som forskare kallar samstämmighet eller koherens. Därför att samstämmighet leder till mer mental klarhet, kreativitet och bättre problemlösningsförmåga är det lättare att hitta lösningar och bättre sätt att hantera en stressfylld situation och därmed må bättre.

Untitled

Hur påverkar stress oss?

Något av det första som händer är att prestationsförmågan sätts ner man får svårare att koncentrera sig, minnet försämras, man drabbas av ”tunnelseende” och kan bli lättretlig. Förutom att stress påverkar vårt humör negativt så påverkar det även vårt immunsystem och ökar risken för förkylningar, oro, magproblem, muskelspänningar, huvudvärk, ångest, högt blodtryck m.m. Kronisk stress kan leda så långt som till hjärtsjukdom, stroke, depression och allvarliga sömnproblem.

Vad kan stress kosta?

Det är ingen nyhet att stress är ett stort folkhälsoproblem som orsakar mycket lidande och kostar enorma pengar för individen, arbetsgivare och samhället.
Hur sätter man ett pris på dåligt humör, gräl, felsökning, skilsmässa etc. I pengar kan det röra sig om allt från små belopp, höga sjukersättningar eller ganska stora felinvesteringar.

Frågan är: Har vi råd med att strunta se över vår stressnivå och skaffa oss verktyg att hantera vår fartfyllda vardag?